Eflani İlçemiz; Karabük'ün şirin ve bir o kadar da oksijen rezervi bol olan ilçelerinden biridir.
Eflani ilçesinin tarihi çok eski zamanlara dayanır. İlk çağlarda Eflani İlçesinin bulunduğu yerlerde Bizanslıların hakimiyet sürdüğü bilinmektedir. Bu yörelerde Bizans hakimiyeti Anadolu Selçukluların zamanına kadar sürdü. Anadolu Selçuklu hükümdarı, Alaattin Keykubat zamanında Kastamonu ve Eflani yöresi Bizanslılardan alınarak Türk hakimiyetine girmiştir. Eflani 17 yıl kadar 1292-1309 tarihleri arasında Candaroğlu beyliğinin başkenti oldu.
Kastamonu´nun başkent olmasından sonra Eflani bölgenin 2.ci büyük kalesi olarak önemini korumaya devam etti. 1380 yılında Candaroğulları tahtını elde etmek isteyen II. Süleyman Şah bu konuda kardeşine yardım eden Murat Hüdavendigar´a Eflani kalesini verdi. Böylece Eflani Osmanlı hakimiyetine girdi.
1869 yılına kadar Kastamonu Sancağına bağlı kalan Eflani nahiyesi bu yıl yapılan bir düzenleme ile Safranbolu sancağına, Safranbolu sancağı da Kastamonu Vilayetine bağlandı.
1 Nisan 1924 de kurulan Zonguldak Vilayetine 1927 yılında Safranbolu kazası ve dolayısıyla Eflani nahiyesi de bağlanmış oldu. Bu durum 1953 yılında çıkarılan 6608 sayılı kanunla Eflani ilçesi kuruluncaya kadar devam etti. İlçenin kuruluş tarihi 1953 yılıdır.
Karabük´ün 6.6.1995 tarih ve 22305 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 550 sayılı K.H.K. ile bağımsız il olmasından sonra Eflani İlçesi Karabük iline bağlandı.
Doğuda Kastamonu iline bağlı Daday ve Pınarbaşı ilçeleri, kuzeyinde Bartın iline bağlı Ulus ilçesi, batısında Karabük ilinin Safranbolu ilçesi, güneyinde Kastamonu iline bağlı Araç ilçesi bulunmaktadır. İlçe Karabük İl merkezine 46km, Kastamonu İl merkezine 83 km, Safranbolu ilçesine 35 km uzaklıktadır. Ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
İlçemizin rakımı 910 metre yüzölçümü ise 536 km2 dir.
Eflani ilçemizde karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bölgenin hakim rüzgarları lodos ve poyrazdır. Kış mevsiminde kuzey batıdan güneye doğru 1-6 km hızla esen rüzgarlar görülmektedir.
İlçe topraklarının 21.845 ha tarım alanı, 22.967 ha orman alanı, 3.100 ha çayır mera alanı, 5.688 ha yerleşim ve diğer alanlar oluşturmaktadır.
Geniş düzlükler, yaylalar ve ormanlarla kaplı ilçe, tarıma elverişli arazilere ve zengin mermer yataklarına sahiptir. Ortakçılar (Bostancı), Bostancılar ve Esencik isimlerinde üç tane göleti bulunmaktadır.
Kaynak: Eflaninin Tarihi Kitabı
Adres:
Candaroğulları Mahallesi Lise Caddesi No 55 Eflani / KARABÜK Kurumumuz ilçemizin kuzeyinde Çelebiler Yolu üzerinde yer almakta olup toplu taşıma ve servis araçlarına uzaklığı 200 m civarındadır.
Telefon
0546 919 90 78